Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Süt ve Ürünleri Analizleri
Ders Kodu: GKA204
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Süt ve süt ürünleri için gerekli olan analizleri yapabilme ve çıkan sonuçları değerlendirme yeterliliklerinin kazandırılması

Özet İçerik

İşletmeye kabul edilecek olan çiğ sütün analizleri, süt ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve duyusal analizlerinin yapılması ve değerlendirilmesi

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Şevki ÇETİNER
Öğrenme Çıktıları
1.Çiğ sütten örnek alır ve duyusal analizlerini yapar
2.Çiğ sütün fiziksel analizlerini yapar
3.Çiğ sütün kimyasal analizlerini yapar
4.Süt ürünleri analizleri yapar
5.Süt ve ürünlerinde yapılan analizlerin sonuçlarını değerlendirir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Süt ve Mamulleri Analiz Yöntemleri. Mustafa Metin. 2012. Ege Üniversitesi yayınları. ISBN:9789759784102
2.Süt Teknoloğunun El Kitabı.Prof. Dr. Mehmet Demirci Prof. Dr. Hüznü Gündüz. 2004. Hasad Yayınevi. ISBN:9789758377312
3.Gıda analizleri. Cemeroğlu, B. 2007. Gıda Tek. Dern. Yay.No:34. Ankara.
4.Gıda analizleri. Dokuzlu, C. 2004. Marmara Kitabevi yay.
5.Süt ve Süt Ürünleri Analiz Yöntemleri. Hatice Şanlıdere Aloğlu (Editör), Zübeyde Öner (Editör). 2018. Sidaş Yayınevi
6.Temel Gıda Analizleri. Vildan Uylaşer , Fikri Başoğlu. 2011. Dora Yayıncılık
7.Gıda Analizleri. Beyza Ulusoy, Canan Hecer. 2015. Dora Yayıncılık
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Çiğ sütten fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler İçin numune alma. Hammadde kontrolü
1. Hafta - Uygulama
Çiğ sütten fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler İçin numune alma. Hammadde kontrolü
2. Hafta - Teorik
Sütte özgül ağırlık tayini ve sonuçların değerlendirilmesi
2. Hafta - Uygulama
Sütte özgül ağırlık tayini ve sonuçların değerlendirilmesi
3. Hafta - Teorik
Koruyucu ve nötralize edici madde tayini ve sonuçların değerlendirilmesi. Çiğ sütlerde kirlilik testi ve sonuçların değerlendirilmesi
3. Hafta - Uygulama
Koruyucu ve nötralize edici madde tayini ve sonuçların değerlendirilmesi. Çiğ sütlerde kirlilik testi ve sonuçların değerlendirilmesi
4. Hafta - Teorik
Çiğ sütte antibiyotik ve diğer İnhibitör maddelerin aranması
4. Hafta - Uygulama
Çiğ sütte antibiyotik ve diğer İnhibitör maddelerin aranması
5. Hafta - Teorik
Çiğ sütte asitlik tayini ve sonuçların değerlendirilmesi
5. Hafta - Uygulama
Çiğ sütte asitlik tayini ve sonuçların değerlendirilmesi
6. Hafta - Teorik
Çiğ sütte kurumadde ve yağ tayini, çıkan sonuçların değerlendirilmesi
6. Hafta - Uygulama
Çiğ sütte kurumadde ve yağ tayini, çıkan sonuçların değerlendirilmesi
7. Hafta - Teorik
Süt ve ürünlerinde protein tayini ve sonuçların değerlendirilmesi
7. Hafta - Uygulama
Süt ve ürünlerinde protein tayini ve sonuçların değerlendirilmesi
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
9. Hafta - Teorik
İçme sütünde homojenizasyon ve ısıl işlem kontrolü ve sonuçların değerlendirilmesi
9. Hafta - Uygulama
İçme sütünde homojenizasyon ve ısıl işlem kontrolü ve sonuçların değerlendirilmesi
10. Hafta - Teorik
Peynirde duyusal ve fiziksel analizler ve sonuçların değerlendirilmesi
10. Hafta - Uygulama
Peynirde duyusal ve fiziksel analizler ve sonuçların değerlendirilmesi
11. Hafta - Teorik
Peynirde kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi
11. Hafta - Uygulama
Peynirde kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi
12. Hafta - Teorik
Fermente süt ürünlerinde duyusal, fiziksel ve kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi
12. Hafta - Uygulama
Fermente süt ürünlerinde duyusal, fiziksel ve kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi
13. Hafta - Teorik
Krema ve tereyağında duyusal, fiziksel ve kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi
13. Hafta - Uygulama
Krema ve tereyağında duyusal, fiziksel ve kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi
14. Hafta - Teorik
Dondurmada duyusal, fiziksel ve kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi
14. Hafta - Uygulama
Dondurmada duyusal, fiziksel ve kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi
15. Hafta - Teorik
Süt tozunda duyusal, fiziksel ve kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi
15. Hafta - Uygulama
Süt tozunda duyusal, fiziksel ve kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
FİNAL SINAVI
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140114
Bireysel Çalışma110333
Ara Sınav1011
Dönem Sonu Sınavı1011
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)77
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
OÇ-1
3
5
5
OÇ-2
3
5
5
OÇ-3
3
5
5
OÇ-4
3
5
5
OÇ-5
3
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu