Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Alkollü ve Alkolsüz İçecek Analizleri
Ders Kodu: GKA208
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 1
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında temel bilgiler verip bu bilgileri yeni ürünlerde kullanmayı amaçlamaktadır. Ayrıca çeşitli meyve ve sebzeden üretilen alkollü ve alkolsüz içeceklerin ayrımını yapmayı amaçlar.

Özet İçerik

Gazlı ve gazsız içeceklerin üretimi Şarap üretimi, bira üretimi , şalgam vs gibi birçok içeceğin üretimin nasıl olduğunu öğretilmektedir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Vadullah EREN
Öğrenme Çıktıları
1.Suyun önemi ve suyun işlenmesini öğrenme
2.Gazlı ve gazsız içecekler hakkında temel bilgi edinilmesi
3.Şarap üretimi ve üretim için gerekli maddeler
4.Meyve suyu üretimini öğrenme
5.Fermantasyon işlemini ve bu işlemin uygulandığı başlıca yerleri öğrenme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.İçki Teknolojisi. 2005. Ahmet Aktaş ve Bahattin Özdemir. Detay Yayınlar
2.Alkol ve Alkollü İçkiler Teknolojisi. 1983. Prof.Dr. IIşil Fidan-Prof.Dr. İsmet Şahin. Ank Ünv. Zira fak. Yay.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Suyun insan yaşamındaki önemi
2. Hafta - Teorik
Suların özellikleri, su çeşitleri ve su analizleri
3. Hafta - Teorik
Kirlenen suların temizlenme analizleri
4. Hafta - Teorik
İçilebilir su çeşitleri (doğal kaynak ve arıtılmış su vs)
5. Hafta - Teorik
Gazlı içecekler ve gazlı içecek analizleri
6. Hafta - Teorik
Meyveli gazlı içecekler,Kolalı içecek,Tonik,Yapay veya esanslı içecekler
7. Hafta - Teorik
Pastorizasyon ve meyve suyu içecekleri analizleri
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
9. Hafta - Teorik
Bira üretimi ve biranın hammadde analizleri
10. Hafta - Teorik
Şarap üretimi ve şarap analizleri
11. Hafta - Teorik
Şarap bileşenleri ve fermente işlemler analizleri
12. Hafta - Teorik
Şarap üretim aşamaları
13. Hafta - Teorik
Kırmızı şarap üretimi ve üretim aşamaları
14. Hafta - Teorik
Şaraplarda görülen bozukluk analizleri
15. Hafta - Teorik
Distile alkollü içecekler ve distile uygulamalar
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Dönem sonu sınav
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders152030
Ara Sınav1505
Dönem Sonu Sınavı110010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)45
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
OÇ-1
4
4
4
4
4
4
4
OÇ-2
4
4
4
4
4
4
4
OÇ-3
3
3
3
3
3
3
3
OÇ-4
3
3
3
3
3
3
3
OÇ-5
3
3
3
3
3
3
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu