Ders Kodu | : GKA210 |
Ders Türü | : Zorunlu |
Ders Grubu | : Önlisans |
Eğitim Dili | : Türkçe |
Staj Durumu | : Yok |
Teori | : 1 |
Uyg. | : 1 |
Kredi | : 2 |
Laboratuvar | : 0 |
AKTS | : 2 |
Bu dersin amacı öğrencilerin ambalaj malzemelerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin tanımasını ve kullanım alanlarının öğrenilmesini sağlamaktır. Ayrıca öğrencilere akıllı ve aktif ambalaj malzemeleri tanıtmayı ve bu tip malzemelerin çeşitli ürünler ile nasıl etkileştiği ve hangi reaksiyonları verdiği konusunda bilgi sahibi olmalarını amaçlar.
Bu ders gelişmiş gıda ambalajını ve yeni ilerlemeleri kapsar. Bu derste gıda ambalaj materyalleri: metal, plastik ,cam, kağıt, polimerik ambalaj materyalleri özellikleri ve yeni gelişmeler irdelenmektedir. Geçirgenlik ve ölçümleri yapılmaktadır. Gıda ile ambalaj arasındaki etkilesimler: permeabilite, sorpsiyon ve migrasyon etkileşmlerine bakılmaktadır. Çeşitli ülkelerdeki yenilikler ve kullanılma alanları. Özel gıdaların ambalaj materyallerinin seçimi ve paketleme yöntemleri (et ürünlerinin, süt ürünlerinin, meyve ve sebzelerin, fırın ürünleri) öğrenilmektedir
Doç. Dr. Vadullah EREN |
1. | Genel olarak ambalaj malzemelerini tanımlayabileceklerdir. |
2. | Halkımız için ambalajın rolü ve önemini kavrayabileceklerdir. |
3. | Farklı özellikteki ambalaj malzemelerini kıyaslayabileceklerdir. |
4. | Ambalaj malzemeleri için steril koşulların oluşturulmasını öğrenme |
5. | Hangi tür ambalaj malzemelerinin faydalı olacağını öğrenebileceklerdir. |
1. | Amb.Araş. GeIiş.İnc. Dergisi |
2. | Gıda Ambalajlama Teknolojisi: M. Üçüncü, 2007, İzmir. |
3. | Mustafa Üçüncü, "Modifiye Atmosferde Ambalajlama Tekniği". Dünya Ambalaj |
4. | Lütfı Fikri Alpakın, "Süt ve Süt Ürünleri ve Ambalajlan", Dünya Ambalaj |
5. | Lütfı Fikri Alpakın, " Et ve Et Ürünleri İşleme ve Ambalajlama Usulleri", Ambalaj Dünyası |
6. | Lütfı Fikri Alpakın. "Yaş Meyve ve Sebzeler ve Ambalajları", Dünya Ambalaj |
Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
---|---|---|
Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|---|
Kuramsal Ders | 14 | 0 | 2 | 28 |
Uygulamalı Ders | 1 | 0 | 7 | 7 |
Ara Sınav | 1 | 5 | 0 | 5 |
Dönem Sonu Sınavı | 1 | 10 | 0 | 10 |
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 50 |
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | |
OÇ-1 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 |
OÇ-2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
OÇ-3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 |
OÇ-4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 |
OÇ-5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 |