Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Ambalajlama ve Ambalaj Analizleri
Ders Kodu: GKA210
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 1
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Bu dersin amacı öğrencilerin ambalaj malzemelerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin tanımasını ve kullanım alanlarının öğrenilmesini sağlamaktır. Ayrıca öğrencilere akıllı ve aktif ambalaj malzemeleri tanıtmayı ve bu tip malzemelerin çeşitli ürünler ile nasıl etkileştiği ve hangi reaksiyonları verdiği konusunda bilgi sahibi olmalarını amaçlar.

Özet İçerik

Bu ders gelişmiş gıda ambalajını ve yeni ilerlemeleri kapsar. Bu derste gıda ambalaj materyalleri: metal, plastik ,cam, kağıt, polimerik ambalaj materyalleri özellikleri ve yeni gelişmeler irdelenmektedir. Geçirgenlik ve ölçümleri yapılmaktadır. Gıda ile ambalaj arasındaki etkilesimler: permeabilite, sorpsiyon ve migrasyon etkileşmlerine bakılmaktadır. Çeşitli ülkelerdeki yenilikler ve kullanılma alanları. Özel gıdaların ambalaj materyallerinin seçimi ve paketleme yöntemleri (et ürünlerinin, süt ürünlerinin, meyve ve sebzelerin, fırın ürünleri) öğrenilmektedir

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Vadullah EREN
Öğrenme Çıktıları
1.Genel olarak ambalaj malzemelerini tanımlayabileceklerdir.
2.Halkımız için ambalajın rolü ve önemini kavrayabileceklerdir.
3.Farklı özellikteki ambalaj malzemelerini kıyaslayabileceklerdir.
4.Ambalaj malzemeleri için steril koşulların oluşturulmasını öğrenme
5.Hangi tür ambalaj malzemelerinin faydalı olacağını öğrenebileceklerdir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Amb.Araş. GeIiş.İnc. Dergisi
2.Gıda Ambalajlama Teknolojisi: M. Üçüncü, 2007, İzmir.
3.Mustafa Üçüncü, "Modifiye Atmosferde Ambalajlama Tekniği". Dünya Ambalaj
4.Lütfı Fikri Alpakın, "Süt ve Süt Ürünleri ve Ambalajlan", Dünya Ambalaj
5.Lütfı Fikri Alpakın, " Et ve Et Ürünleri İşleme ve Ambalajlama Usulleri", Ambalaj Dünyası
6.Lütfı Fikri Alpakın. "Yaş Meyve ve Sebzeler ve Ambalajları", Dünya Ambalaj
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Ambalajlama hakkında temel bilgiler
2. Hafta - Teorik
Gıdalar ve bozulmaları
3. Hafta - Teorik
Gıda bozulmalarının temel sebepleri ve analizleri
4. Hafta - Teorik
Temel ambalaj malzemeleri ve genel bilgileri
5. Hafta - Teorik
Metal ambalajlar
6. Hafta - Teorik
Cam ambalaj malzemeler ve analizleri
7. Hafta - Teorik
Alüminyum ambalaj malzemeleri ve analizleri
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
9. Hafta - Teorik
Plastik ambalaj malzemeleri ve analizleri
10. Hafta - Teorik
Plastiklerin üretiminde kullanılan katkı maddeleri
11. Hafta - Teorik
Kağıt ambalaj malzemeleri
12. Hafta - Teorik
Modifiye atmosferde ambalajlama
13. Hafta - Teorik
Ambalaj ve insan sağlığı arasındaki ilişki
14. Hafta - Teorik
Bazı gıdaların ambalajlanması ve analzileri
15. Hafta - Teorik
Bazı gıdaların ambalajlanması ve analizleri
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Dönem sonu sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders1077
Ara Sınav1505
Dönem Sonu Sınavı110010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)50
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
OÇ-1
4
4
4
3
3
4
4
OÇ-2
3
3
3
3
3
3
4
OÇ-3
4
3
4
3
4
3
4
OÇ-4
4
4
3
3
3
4
3
OÇ-5
4
4
4
4
4
3
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu