Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Kanatlı Hayvan Ürünleri
Ders Kodu: GKA218
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Kanatlı etleri ve yumurta kalitesi ile ilgili analizleri yapmayı öğrenmek.

Özet İçerik

Kanatlı kümes hayvan ürünlerinin üretimi. Örnek alma, örneklerin analize hazırlanması ve sonuçların değerlendirilmesi. Rutubet, yağ, protein, kül ve mineral tayinleri tayinleri , pH, katkı maddeleri ve kalıntı analizleri.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi İhsan Bülent HELVA
Öğrenme Çıktıları
1.Kanatlı hayvan ürünlerini tanıma
2.Kanatlı ürünlerinde kalite kontol
3.Kanatlı ürünlerinde kimyasal analizleri yapmak
4.Kanatlı ürünlerinde mikrobiyolojik analizler yapmak
5.Kanatlı ürünlerinde duyusal analizler yapmak
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Gökalp,H.Y., Kaya, M., Tülek, Y., Zorba, Ö. Et ve Et ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Klavuzu. Ankara Üniv.Ziraat Fak. Ofset Tesisi, Erzurum, 2001.
2.Öğretim elemanı ders notları
3.Recommended Methods for Analysis of Eggs and Poultry Meat http://aufsi.auburn.edu/recommendedmethods/recommendedmethods_print.html
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Ticari kanatlı hayvanları ve ürünlerini tanıma
2. Hafta - Teorik
Piliç ve hindi eti üretimi
3. Hafta - Teorik
Piliç ve hindi etinin işlenmesi
4. Hafta - Teorik
Piliç ve hindi eti üretiminde kalite kontrol
5. Hafta - Teorik
Ticari yumurta üretimi
6. Hafta - Teorik
Yumurtanın işlenmesi
7. Hafta - Teorik
Yumurta ve üretiminde kalite kontrol
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Arasınav
9. Hafta - Teorik
Zoonoz hastalıklar
10. Hafta - Teorik
Örnek alma ve örneklere uygulanacak işlemler
11. Hafta - Teorik
Rutubet, protein, yağ, pH, tuz ve renk analizleri
12. Hafta - Teorik
Yumurta kabuk kalitesi, yumurta sarısı renk ölçümleri, ak ve sarı indeksleri
13. Hafta - Teorik
Mikrobiyolojik analizler
14. Hafta - Teorik
Toplam m.o., salmonella ve Campylobacter spp., Clostridium perfringens, Escherichia coli , Listeria monocytogenes analizleri
15. Hafta - Teorik
Piliç eti ve yumurta ile ilgili duyusal analizler
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Bireysel Çalışma72228
Ara Sınav1819
Dönem Sonu Sınavı112113
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)78
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
OÇ-1
5
5
5
4
4
4
3
OÇ-2
5
5
5
4
4
4
3
OÇ-3
5
5
5
4
4
4
3
OÇ-4
5
5
5
4
4
4
3
OÇ-5
5
5
5
4
4
4
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu