Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Zeytin ve Ürünleri Teknolojisi
Ders Kodu: GKA223
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak Sofralık zeytin yapmayı, zeytinyağı üretimini, zeytin yan ürünlerinin neler olduğu, bunların proses sürecinde nasıl oluştuğu ve oluşan bu yan ürünlerin nasıl değerlendirileceği konularında öğrencileri bilgilendirmek, yan ürünlerin ekonomik anlamda nasıl değerlendirilebileceği gibi konularla, öğrencilerin zeytin konusunu yeni bir bakış açısıyla değerlendirmelerini sağlamak.

Özet İçerik

Bu ders ile zeytin morfolojisini hakkında bilgi verilir, Dünyada ve Türkiye’deki zeytinciliğin durum tespiti ile sofralık zeytin üretimi, zeytinyağı üretimi ve zeytin yan ürünleri üretim prosesi ile bunların kalite kriterleri ve analiz metodları inceler.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Hafize Ayla SARI
Öğrenme Çıktıları
1.Sofralık zeytin teknolojisi hakkında bilgi sahip olur.
2.Zeytin yan ürünlerini değerlendirir
3.Geleneksel yöntemler ve modern yöntemle zeytinyağı elde edebilme, zeytinyağını rafinerisi hakkında bilgi sahibi olabilme, temel işlemleri bilebilme, zeytinyağının ekstraksiyonunu yapabilme yetisine sahip olur.
4.Zeytin ve ürünlerinin üretim sürecinde gerek duyulan laboratuar uygulamalarını yapar
5.Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Yemeklik Zeytin Hazırlanışı, Ahsen Erol – Derya Tetik, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü , 1983-İzmir
2.Özel Meyve: Zeytin, Özlem TOKUŞOĞLU 2010 Sidaş Yayınları
3.Kayahan, M., Tekin, A. 2006. Zeytinyağı Üretim Teknolojisi. TMMOB Yayınları, 72-76, 93-104.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Zeytin Morfolojisi, Zeytin Çeşitleri, Türkiye’nin Dünya Zeytin Üretimindeki Yeri
2. Hafta - Teorik
Zeytin Hasadı
3. Hafta - Teorik
Yeşil Zeytin Tekonolojisi
4. Hafta - Teorik
Siyah Zeytin Tekonolojisi
5. Hafta - Teorik
Zeytinyağı Üretim Prosesi
6. Hafta - Teorik
Kalite parametreleri belirleme analizleri
7. Hafta - Teorik
Kalite parametreleri belirleme analizleri
8. Hafta - Teorik
Ara Sınav
9. Hafta - Teorik
Zeytin ve Zeytinyağı Üretim Prosesinin Hangi Aşamalarında Yan Ürünlerin Oluştuğu
10. Hafta - Teorik
Prinanın Yakıt Olarak Kullanımı İçin Yapılması Gereken Ön İşlemler ve Yakıt Olarak Kullanılabilecek Pinanın Yasal Özellikleri
11. Hafta - Teorik
Prinanın Biyogaz Üretimi Yolu İle Değerlendirilmesi,
12. Hafta - Teorik
Sabun Kimyası ve Zeytinyağından Sabun İmalat Yöntemleri
13. Hafta - Teorik
Karasuyun Çevresel Önemi ve Arıtma Teknolojileri
14. Hafta - Teorik
Zeytin Reçeli Üretimi
15. Hafta - Teorik
Zeytin Analizleri
16. Hafta - Teorik
Final Sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Ödev140228
Okuma20612
Bireysel Çalışma52535
Ara Sınav1011
Dönem Sonu Sınavı1011
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)105
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
Fatal error: Uncaught SoapFault exception: [HTTP] Failed Sending HTTP SOAP request in D:\wwwpages\bilgipaketi.adu.edu.tr\httpdocs\includes\engine.php:355 Stack trace: #0 [internal function]: SoapClient->__doRequest('__soapCall('BirimeGoreBirim...', Array) #2 D:\wwwpages\bilgipaketi.adu.edu.tr\httpdocs\includes\modules\programme-detail.php(668): BirimeGoreBirimCiktiGetir('4454') #3 D:\wwwpages\bilgipaketi.adu.edu.tr\httpdocs\index.php(226): include('D:\wwwpages\bil...') #4 {main} thrown in D:\wwwpages\bilgipaketi.adu.edu.tr\httpdocs\includes\engine.php on line 355