Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Güvenliği
Ders Kodu: EU260
Ders Türü: Bölüm Dışı Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Gıda güvenliğinin önemi, gıda kontaminasyonlarının ve gıdalardaki tehlikelerin insan sağlığı üzerindeki etkileri, gıda güvenliği yönetim sistemleri ve gıda güvenliğinin sağlanması konularında yeterli bilgi vermek.

Özet İçerik

Gıda güvenliğinin önemi, gıda zehirlenmeleri, gıda kontaminasyonları, gıdalarda fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeler ve bunların insan sağlığı üzerindeki etkileri, gıda bozulmaları, gıda güvenliğinin sağlanması prensipleri ve sistemleri, HACCP, gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon, genetiği değiştirilmiş gıdalar.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Engin YARALI
Öğrenme Çıktıları
1.Gıda güvenliği kavramını bilir
2.Gıdalardaki tehlikeleri kavrar
3.Gıda, personel ve işletme hijyenini bilir
4.Genetiği değişitirilmiş ve helal gıda kavramlarını bilir
5.Gıda güvenliği yönetim sistemlerini bilir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri. Şeminur Topal. 1996. Tübitak- Mam Matbaası.
2.Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. İrfan Erol,.2007. Pozitif Matbaacılık.
3.Beslenme. Mehmet Demirci. 2010. Onur Grafik.
4.Gıda Teknolojisi. Sıdıka Bulduk. Detay Yayıncılık. 2010.
5.Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Semra Kayaardı. 2008. Sidas Yay.
6.Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek. Teslime Mahmutoğlu. 2010. Odtü Yay.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıda güvenliğinin önemi
2. Hafta - Teorik
Gıda kökenli hastalıklar ve gıda zehirlenmeleri
3. Hafta - Teorik
Gıdaların kontaminasyonu
4. Hafta - Teorik
Gıdalarda fiziksel ve kimyasal tehlikeler
5. Hafta - Teorik
Gıdalarda mikrobiyolojik tehlikeler
6. Hafta - Teorik
Temizlik ve dezenfeksiyon
7. Hafta - Teorik
Hijyen ve sanitasyon
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
9. Hafta - Teorik
Gıda zehirlenmeleri
10. Hafta - Teorik
Genetiği değiştirilmiş gıdalar
11. Hafta - Teorik
Genetiği değiştirilmiş gıdalar.
12. Hafta - Teorik
Helal gıda ve sertifikasyon
13. Hafta - Teorik
Gıda güvenliği yönetim sistemleri (HACCP, ISO 22000)
14. Hafta - Teorik
Gıda güvenliği yönetim sistemleri (HACCP, ISO 22000)
15. Hafta - Teorik
Gıda güvenliği sistemleri (HACCP, ISO 22000)
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final Sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Ödev2048
Okuma3026
Ara Sınav1415
Dönem Sonu Sınavı1617
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)54
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
OÇ-1
5
5
4
OÇ-2
4
4
4
OÇ-3
5
5
OÇ-4
5
5
OÇ-5
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu