Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Pasta ve Tatlı Üretim Teknikleri
Ders Kodu: EU265
Ders Türü: Bölüm Dışı Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 1
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Tekniğine ve ürünün özelliğine uygun pasta ve tatlı yapımını öğrenmek

Özet İçerik

Ders; pandispanya, pastacı kreması, krem şanti, ganaj, pasta çeşitleri,Yaş pasta uygulamaları, Kutlama pastaları, özel pastalar, mini pastalar, cup cake, çikolata tatlıları, çikolata dekorları konularından oluşmaktadır

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Hafize Ayla SARI
Öğrenme Çıktıları
1.Kıyılarak yapılan hamurun özelliklerini, yapım aşamalarını açıklar, uygulamalarını yapar
2.Çırpılarak yapılan hamurun özelliklerini, yapım aşamalarını açıklar, uygulamalarını yapar
3.Sütlü tatlıların özelliklerini, yapım aşamalarını açıklar, uygulamalarını yapar
4.Hamur tatlılarının özelliklerini, yapım aşamalarını açıklar/sıralar.
5.Meyve tatlılarının özelliklerini, yapım aşamalarını açıklar/sıralar.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Mastering The Art of French Cooking ,Julia Child
2.Dünya Mutfağı Tatlı Tarifleri, Boyut Yayınevi
3.Tatlılar Pasta ve Kurabiyeler, Sis Yayıncılık
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Pastacılığın genel kuralları özellikleri, besin değeri
1. Hafta - Uygulama
Besin değeri hesaplamaları
2. Hafta - Teorik
Pandispanya, pastacı kreması, krem şanti uygulama basamakları
2. Hafta - Uygulama
Hammadde seçimi ve Pandispanya, pastacı kreması, krem şanti yapımı
3. Hafta - Teorik
Ganaj hazırlamada dikkat edilecek hususlar, çikolatalı pasta yapımı
3. Hafta - Uygulama
Ganaj hazırlama ve çikolatalı pasta uygulaması
4. Hafta - Teorik
Meyveli yaş pasta uygulamaları
4. Hafta - Uygulama
Yağ pasta yapımı ve meyvelerle süsleme uygulaması
5. Hafta - Teorik
Şeker hamuru yapımı, modelleme ve kaplama teknikleri, uygulamaları
5. Hafta - Uygulama
Şeker hamuru şekil çalışması
6. Hafta - Teorik
Şeker hamuru ile kaplanmış Cup cake, kukis uygulamaları
6. Hafta - Uygulama
Cup cake yapımı
7. Hafta - Teorik
Mayalandırarak Yapılan Hamurlar
7. Hafta - Uygulama
Mayalı hamur uygulamaları
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara Sınav
9. Hafta - Teorik
Çikolat adekorları, süsleme teknikleri uygulamaları
9. Hafta - Uygulama
Çikolata pasta süsleme uygulaması
10. Hafta - Teorik
Milföy (Foyote) Hamuru
10. Hafta - Uygulama
Milföy hamuru ile tatlı yapımı
11. Hafta - Teorik
Sütlü tatlılar, çeşitleri ve beslenmedeki önemi
11. Hafta - Uygulama
Sütlü tatlılar uygulaması
12. Hafta - Teorik
Çırpılarak Yapılan Hamur uygulamaları
12. Hafta - Uygulama
Kek yapımı
13. Hafta - Teorik
Kıyılarak Yapılan Hamur uygulamaları, kuru pastalar
13. Hafta - Uygulama
Kuru pasta yapımı
14. Hafta - Teorik
Hamur ve şerbetli tatlılar çeşitleri ve uygulamaları
14. Hafta - Uygulama
Şerbetli tatlı yapımı
15. Hafta - Teorik
Hamur ve şerbetli tatlılar çeşitleri ve uygulamaları
15. Hafta - Uygulama
Şerbetli tatlı yapımı
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final Sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders130113
Uygulamalı Ders130113
Ödev80216
Ara Sınav1415
Dönem Sonu Sınavı1617
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)54
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
OÇ-1
3
3
4
OÇ-2
3
4
OÇ-3
2
4
OÇ-4
2
3
3
OÇ-5
3
3
3
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu