Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Kimyası
Ders Kodu: GT111
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: N/A
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak gıdaların temel ve diğer bileşenlerini incelemek yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Gıdalarda bulunan su ve önemi, karbonhidratlar, proteinler, lipidler, enzimler, mineral madde ve vitaminler, fenolik maddeler, doğal lezzet maddeleri, toksik maddeler ve kontaminantlar, alkoller ve alkoloidler.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Ali GÖNCÜ
Öğr. Gör. Engin YARALI
Öğrenme Çıktıları
1.Gıdaların su ve protein içeriğini bilir
2.Gıdaların karbonhidrat ve lipid içeriğini bilir
3.Gıdaların vitamin ve mineral medde içeriğini kavrar
4.Gıdalarda enzim ve fenolik maddeler içeriğini bilir
5.Gıdalarıda doğal lezzet maddeleri toksik bileşenler, kontaminantlar ve alkoloidlerin içeriğini bilir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Gıda Kimyası. Prof.Dr.Mehmet Demirci. 2008. NKÜ Zir.Fak.
2.Gıda Kimyası. Prof.Dr.Saldamlı. 2005. Uğurer Yay.
3.Gıda Kimyası. Prof.Dr.Mustafa Tayyar ve Prof.Dr.Uğur Günşen. 2010. Dora Yay.
4.Öğretim Elemanı Ders Notları (Öğr.Gör.Dr. Engin Yaralı)
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıdalarda bulunan su, önemi ve fonksiyonları
2. Hafta - Teorik
Gıdalarda bulunan karbonhidratlar, önemi ve fonksiyonları
3. Hafta - Teorik
Gıdalarda bulunan proteinler, önemi ve fonksiyonları
4. Hafta - Teorik
Gıdalarda bulunan proteinlerin fonksiyonları
5. Hafta - Teorik
Gıdalarda bulunan lipidlerin, önemi ve fonksiyonları
6. Hafta - Teorik
Lipidlerin fonksiyonları
7. Hafta - Teorik
Gıdalarda bulunan enzimler, önemi ve fonksiyonları
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
9. Hafta - Teorik
Gıdalarda bulunan mineral maddeler, önemi ve fonksiyonları
10. Hafta - Teorik
Gıdalarda bulunan vitaminler, önemi ve fonksiyonları
11. Hafta - Teorik
Gıdalarda bulunan fenolik maddeler, önemi ve fonksiyonları
12. Hafta - Teorik
Gıdalarda bulunan doğal lezzet maddeleri, önemi ve fonksiyonları
13. Hafta - Teorik
Gıdalarda bulunan toksik maddeler, önemi ve fonksiyonları
14. Hafta - Teorik
Kontaminatlar
15. Hafta - Teorik
Alkoller ve alkoloidler
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Yarıyıl sonu sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders301442
Ödev50525
Okuma70535
Kısa Sınav1112
Dönem Sonu Sınavı1112
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)106
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
OÇ-1
5
OÇ-2
5
OÇ-3
5
OÇ-4
5
OÇ-5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu