Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Hijyen ve Sanitasyon
Ders Kodu: GT113
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyen sağlama ve işletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarını uygulama yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

İşletmede hijyen ve sanitasyonun önemi. Hijyenik işletme tasarımı. Gıda ve sağlık arasındaki ilişki. Hastalıkların bulaşma yolları. Kişisel hijyeni sağlamak. İşletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarını uygulamak. Deterjan ve dezenfektanlar hakkında bilgi.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Vadullah EREN
Öğrenme Çıktıları
1.İşletmede hijyen ve sanitasyonun önemi
2.Hijyenik işletme tasarımı
3.Gıda ve sağlık arasındaki ilişki
4.Kişisel hijyeni sağlamak
5.İşletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarını uygulamak
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Gıda Hijyeni ve Sanitasyon- Prof.Dr. Semra KAYAARDI
2.Süt İşletmelerinde Sanitasyon- Prof.Dr.Mustafa METİN
3.Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi -Doç.Dr. Ali Arslan
4.Ders Notları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
İşletmede hijyen ve sanitasyonun önemi
2. Hafta - Teorik
Sağlık ve hastalık kavramları
3. Hafta - Teorik
Kişisel hijyen ve Temizlik Kuralları
4. Hafta - Teorik
Hijyenik işletme tasarımı
5. Hafta - Teorik
Gıda işletmelerinde çalışan Personel hijyeni
6. Hafta - Teorik
Kişisel Temizlik Kuralları, İşletmelerde Tuvaletler ve El Yıkama Alanları
7. Hafta - Teorik
Periyodik Sağlık Kontrolleri
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
9. Hafta - Teorik
Hastalık oluşturan iç ve dış faktörler
10. Hafta - Teorik
İşletme Giriş ve Çıkışları Temizlik Malzemeleri
11. Hafta - Teorik
Organizmanın genetik ve fizyolojik direnci
12. Hafta - Teorik
Temizlik Malzemeleri, Gıda İşletmelerinde Temizlik ve Dezenfeksiyon
13. Hafta - Teorik
Enfeksiyon kaynakları,portör muayeneleri ve mikroorganizmaların vücuda giriş ve çıkış yolları
14. Hafta - Teorik
Gıda işletmelerinde Temizlik ve dezenfeksiyon
15. Hafta - Teorik
Gıda İşletmelerinde Temizlik ve Dezenfeksiyon
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
yarıyıl sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders300145
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)45
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
OÇ-1
4
4
OÇ-2
4
4
OÇ-3
5
5
OÇ-4
5
5
OÇ-5
5
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu