Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Kalite Güvencesi ve Standartları
Ders Kodu: GT250
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Bu derste; iş hayatında kalite güvencesi ve standartları ile ilgili yeterliliklerin kazandırılması amaçlanmıştır.

Özet İçerik

Kalite ve kalite kontrolü kavramları, kalite kontrolü organizasyonu, kaliteyi oluşturan temel unsurlar, kalite kontrolü amaçları, kalite özelliklerinin sınıflandırılması, kalite kontrolde muayene ve analiz, kalite kontrolünde örnekleme, gıda güvenliği, denetim sistemi ve standartları, gıda güvenliği ve denetiminde ülkemizin mevcut durumu

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Özdal GÖKDAL
Öğrenme Çıktıları
1.Kalite ve kalite kontrol kavramlarını kavrar
2.Kaliteyi oluşturan temel unsurlar ve kalite özelliklerini bilir
3.Kalite kontrolde muayene ve analizi ile ilgili organizasyonu yapar
4.Kalite kontrolünde örnek alma prensiplerini bilir
5.Gıda güvenliği, denetim sistemi ve standartlarını bilir
6.Kalite güvenesi ve standartlarının ülkemizdeki durumunu kavrar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri. Fikri BAŞOĞLU. 2014. Dora Basın-Yayım Ltd.Şti, ISBN:978-605-4798-56-8, Bursa.
2.Gıda kalitesi ve gıda mevzuatı ile ilgili temel kavramlar ışığında Türk ve AB gıda mevzuatının karşılaştırılması. E. HALAÇ. 2002. Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, 4, 107-131.
3.Hayvansal Gıdalarda Kalite Kontrolü. S. TÜRKER. 1997. Tamer Matbaacılık, Ankara.
4.Gıda güvenliği ve denetim sistemi. Utku ÇOPUR, Senem YONAK, Aysegül SENKOYUNCU, 2010. Ziraat Müh. VII. Teknik Kongresi, 11-15 Ocak 2010 Ankara.
5.Kalite Güvencesi ve Standartları, Nihat KÖLÜK, İrfan DİLSİZ, Cafer S. KARTAL. 2012, Detay Yayıncılık, ISBN: 975-8326-69-4, Ankara.
6.TS-EN-ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, Muzaffer ÖZEN. 2007. Standard, 46, 547, 24-29.
7.Diğer kaynaklar (İnternet, yabancı kaynaklar, ders notları, güncel sektör dergileri)
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Kalite ve kalite kontrolü kavramları
2. Hafta - Teorik
Kaliteye ulaşmada gerekli aşamalar
3. Hafta - Teorik
Kalite kontrolü organizasyonu
4. Hafta - Teorik
Kaliteyi oluşturan temel unsurlar
5. Hafta - Teorik
Kalite kontrolü amaçları
6. Hafta - Teorik
Kalite kontrol bölümünün organizasyonu ve görevleri
7. Hafta - Teorik
Kalite özelliklerinin sınıflandırılması
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
ARA SINAV
9. Hafta - Teorik
Kalite kontrolde muayene ve analiz
10. Hafta - Teorik
Kalite kontrolde muayene ve analiz
11. Hafta - Teorik
Kalite Kontrolünde örnekleme
12. Hafta - Teorik
Gıda güvenliği ve denetim sistemi
13. Hafta - Teorik
Gıda güvenliği sistemleri ve standartları
14. Hafta - Teorik
Kalite güvencesi ile ilişkili standartlar
15. Hafta - Teorik
Gıda güvenliği ve denetiminde ülkemizin mevcut durumu
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
YARIYIL SONU SINAVI
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140342
Dönem Ödevi1033
Okuma140114
Ara Sınav1718
Dönem Sonu Sınavı1718
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
Fatal error: Uncaught SoapFault exception: [HTTP] Failed Sending HTTP SOAP request in D:\wwwpages\bilgipaketi.adu.edu.tr\httpdocs\includes\engine.php:592 Stack trace: #0 [internal function]: SoapClient->__doRequest('__soapCall('DerseGoreDersCi...', Array) #2 D:\wwwpages\bilgipaketi.adu.edu.tr\httpdocs\includes\modules\programme-detail.php(669): DerseGoreDersCiktiGetir('4783') #3 D:\wwwpages\bilgipaketi.adu.edu.tr\httpdocs\index.php(226): include('D:\wwwpages\bil...') #4 {main} thrown in D:\wwwpages\bilgipaketi.adu.edu.tr\httpdocs\includes\engine.php on line 592