Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Beslenme Durumu Saptama Yöntemleri
Ders Kodu: BDB321
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Bireyin ve toplumun beslenme durumunun saptanmasında kullanılan yöntemleri ve beslenme durumunu tarama testlerini/araçlarını kullanarak hasta ve sağlıklı bireylerin beslenme durumlarının saptanmasını öğretmek.

Özet İçerik

Toplum beslenmesi, toplum sağlığı diyetisyeni ve beslenme epidemiyolojisi, Beslenme durumunun saptanması yöntemleri, Antropometrik ölçümler, Klinik belirtiler, Biyokimyasal ve biyofizik yöntemler, Besin tüketim araştırmaları, Sağlık istatistikleri; yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları, vb., Beslenme durumunu tarama testleri/araçları, Antropometrik ölçümlerin uygulanması, Bireysel besin tüketim araştırmasının uygulanması, değerlendirilmesi, rapor edilmesi

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Arş. Gör. Şenay ÇATAK
Öğrenme Çıktıları
1.Toplum beslenmesi kavramı ile hasta ve sağlıklı bireylerde beslenme durumu saptama yöntemlerini öğrenebilme.
2.Toplum beslenmesi, beslenme epidemiyolojisi ve beslenme durumunu saptama yöntemlerini öğrenebilme.
3.Hasta ve sağlıklı bireylerin beslenme durumunun saptanmasında uygulayabilecek bilgi ve beceri kazanabilme.
4.Beslenme antropometrisi, klinik belirtileri, biyofizik yöntemler, biyokimyasal ve hematolojik yöntemleri öğrenebilme.
5.Sağlık istatistikleri, yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları, besin tüketim araştırmaları, ekolojik etmenlerin saptanmasını öğrenebilme.
6.Beslenme durumunun saptanması yöntemleri ile hasta ve sağlıklı bireylerin beslenme durumunun saptayabilme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Pekcan, G. Beslenme Durumunun Saptanması, Diyet El Kitabı, (Ed. A. Baysal ve ark.) 67-142, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2011.
2.Margetts BM, Nelson M (1997). Design Concepts in Nutritional Epidemiology. Oxford University Press, Oxford, 2nd Ed.
3.Gibson RS (2005). Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, Newyork, 2nd Ed.
4.Willett W (1998). Nutritional Epidemiology. Oxford University Press. NewYork, 2nd Ed.
5.Jelliffe DB, Jelliffe EFP. Community Nutritional Assessment. Oxford University Press, Oxford, 1989.
6.Lee RD, Nieman DC (2007). Nutritional Assessment. McGrawHill, Boston, 4th Ed
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Toplum beslenmesi ve beslenme epidemiyolojisi
2. Hafta - Teorik
Toplum beslenmesi ve beslenme epidemiyolojisi
3. Hafta - Teorik
Beslenme durumunu saptama yöntemleri
4. Hafta - Teorik
Beslenme durumunu saptama yöntemleri
5. Hafta - Teorik
Beslenme antropometrisi
6. Hafta - Teorik
Beslenme antropometrisi
7. Hafta - Teorik
Beslenme antropometrisi (Kısa sınav)
8. Hafta - Teorik
Klinik belirtiler, Biyomarkerlar:Biyokimyasal ve hematolojik yöntemler
9. Hafta - Teorik
Klinik belirtiler, Biyomarkerlar:Biyokimyasal ve hematolojik yöntemler
10. Hafta - Teorik
Sağlık istatistikleri; yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları
11. Hafta - Teorik
Sağlık istatistikleri; yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları
12. Hafta - Teorik
Besin tüketim araştırmaları,Ekolojik etmenler
13. Hafta - Teorik
Besin tüketim araştırmaları,Ekolojik etmenler
14. Hafta - Teorik
Genel Tekrar
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders130226
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)48
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
3
3
4
2
3
2
3
2
2
3
3
4
4
3
OÇ-2
4
3
3
3
2
4
2
2
3
4
2
3
2
4
OÇ-3
3
3
3
2
4
2
3
2
4
2
3
2
4
2
OÇ-4
4
4
2
3
3
3
2
4
2
2
3
2
4
2
OÇ-5
3
3
2
4
2
3
3
3
2
4
2
3
2
4
OÇ-6
3
4
4
2
3
4
3
2
2
4
2
3
4
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026