Aydın ili turistik yörelere 45 dakika – 2 saat uzaklıkta, yaşam kalitesi yüksek bir şehir olma özelliklerinin yanında trafik yoğunluğunun olmadığı, şehir içinde her yere ulaşma imkanının 15 dakika içerisinde mümkün olduğu bir ildir.
İl dışından Üniversitemize gelecek olan öğrencilerimizin karayolunu tercih etmeleri durumunda, şehir merkezinde bulunan Aydın Otogarı’ndan Üniversitemize sık aralıklarla minibüs (dolmuş) seferi düzenlenmektedir.
Aydın Otogar Tel: +90 256 213 09 09 – +90 256 225 68 42
Hava ulaşımını tercih eden öğrenciler ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan yararlanabilirler. Bodrum ve Dalaman Havaalanları da Aydın’a yakın diğer havaalanlarıdır.
İzmir Adnan Menderes Havalimanı Tel: +90 232 274 26 26 (www.adnanmenderesairport.com)
Aydın ili içinde kullanılan tek toplu taşıma aracı, dolmuş da denilen minibüslerdir. Aşağıda şehiriçindeki dolmuş güzergahları bulunmaktadır:
2 : Adnan Menderes Bulvarı –Beycamii – Aydın Forum - ADÜ 6 : Kemer AYKO – Sarraflar – Beycamii – Adnan Menderes Bulvarı - Otogar – Veterinerlik Fakültesi 7 : Kemer AYKO - Otogar – Veterinerlik Fakültesi 10 : Emniyet Müdürlüğü – Aydın Sağlık Yüksek Okulu – Beycamii - Aydın Forum – ADÜ 11 : ADÜ – Aydın Forum- Adnan Menderes Bulvarı – Otogar – Atatürk Devlet Hastanesi - Veterinerlik Fakültesi 13 : Atatürk Devlet Hastanesi – Aydın Sağlık Yüksek Okulu – Sarraflar - Aydın Forum – ADÜ 14 : Otogar – Sarraflar – ADÜ 15 : Atatürk Devlet Hastanesi – Aydın Sağlık Yüksek Okulu – Sarraflar - Aydın Forum – ADÜ 16 : ADÜ – Aydın Forum – Beycamii - Adnan Menderes Bulvarı- Otogar 17 : Otogar – Atatürk Devlet Hastanesi- Aydın Sağlık Yüksek Okulu – Sarraflar - Aydın Forum – ADÜ
Vize ve Oturma İzni
Yabancı uyruklu öğrenciler Türkiye’ye gelmeden önce Adnan Menderes Üniversitesi’nden alacakları kabul mektubuyla birlikte ülkelerindeki en yakın Türk konsolosluğuna giderek geçerli bir öğrenci vizesi edinmelidirler.
Bütün yabancı uyruklu öğrenciler, bulundukları ilin Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’nden “Oturma İzni” almak zorundadırlar. Yasaya göre, yabancı uyruklu öğrenciler Türkiye’ye girdikten sonra bir ay içerisinde oturma izni almak zorundadırlar.
Para Birimi
Türkiye’de kullanılan para birimi Türk Lirası’dır. Her 100 Kuruş, 1 Türk Lirası’na eşittir.
Bankacılık
Türkiye’de pek çok ulusal banka bulunmaktadır. Adnan Menders Üniversitesi Merkez Kampusu’nde de çeşitli ulusal ve uluslar arası bankalara ait dört adet ATM bulunmaktadır. Bankaların çalıma saatleri 09:00 – 17:00 arasındadır. Tüm bankalarda ATM ve döviz gişeleri bulunmaktadır. Bununla birlikte çeşitli ilçelerde ve Aydın ilş merkezinde özel Döviz Büroları bulunmakla birlikte, döviz kurlarına dikkat edilmesi tavsiye edilir.
İklim
Aydın ilinde yazları sıcak ve kurak, kışları serin ve yağışlı olan Akdeniz iklimi görülmektedir. Yazları ortalama 40°C ile oldukça sıcak geçer kış mevsimindeki ortalama sıcaklık is 6°C’dir. Aydın iline çok nadiren kar yağışı görülür. Yağmur en sık Ekim ve Şubat ayları arasında görülür.
Sigorta
Türkiye’ye gelmeden once her bireyin sağlık sigortası yaptırması önemle tavsiye edilmektedir.
Cep Telefonu Hizmetleri
Türkiye’de üç büyük cep telefonu servis sağlayıcısı bulunmaktadır. Sim Kartları bu servis sağlayıcılarına ait mağazalardan alınabilir. Bunun için belirli bir ücret ödenmesi ve pasaportun ibraz edilmesi gerekmektedir. Cep telefonlarının IMEI numaraları Türkiye’de kayıt ettirilmesi gerekmektedir, iki hafta içerisinde kayıt ettirilmeyen telefonlar güvenlik gerekçeleriyle bloke olur. Cep telefonunun IME numarasının kaydı için kullanıcı, pasaportu ile bir servis sağlayıcısına giderek belirli bir ücret ödemelidir. Türkiye’nin uluslararası telefon kodu +90’dır.
Önemli Telefon Numaraları
Acil hizmet numaralarını aramak her türlü sabit veya mobil hattan ücretsizdir:
Ambulans :112
İtfaiye : 110
Polis : 155
Jandarma : 156 (kırsal bölgelerdeki güvenlik kuvveti)